HR

Doğru Bir İşe Alım Süreci için Kullanabileceğiniz 8 LMS Özelliği

LMS

Doğru Bir İşe Alım Süreci için Kullanabileceğiniz 8 LMS Özelliği

Çalışan katılımının eksiksiz olarak sağlanması, bir şirketin başarısı için kritik unsurlardan biri olmuştur. Öğrenme ve gelişim ortamındaki çok sayıda değişikliği göz önüne aldığımızda, bu durumun önemi son iki yılda katbekat artmıştır.

Yakın tarihte yapılan bir ankete göre çalışanların yalnızca %12’sinin kuruluşlarının ilk katılımda başarılı olduğu konusunda hemfikir olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuca göre kalan %88’lik kısım yeni rollerinde başarılı olmak için aldıkları kaynaklardan memnun olmamaktadır. Bu anketler, yeni işe alınan çalışanların şirket politikalarına ve kültürüne uyum sağlamalarının ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermektedir.

Sağlam bir LMS, yeni işe giren çalışanlarınızın kuruluş içindeki entegrasyonlarını hızlandıran kapsamlı bir işe alım programı geliştirmek ve yönetmek için mükemmel bir çözüm olarak görebilirsiniz. Doğru LMS, şirket içi eğitimleri oluşturmak ve izlemek için kullanabilecekleri resmi bir işe alım stratejisinin temelini oluşturur.

İşe alım sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesine yardımcı olan bir LMS’nin belirli özelliklere ve işlevlere sahip olması gerekir. Bu noktada size yardımcı olacak LMS özellikleri şunlardır:

  1. Esneklik ve Duyarlılık

Kendi içerisinde tutarsızlık yaşayan ve düzgün görüntülenemeyen eğitimler pek etkili olamaz.   Esneklik burada hayati önem taşır ve ilerideki tüm kurumsal deneyimin tonunu belirlediği için, özellikle çalışanların işe alınmasıyla ilgili olarak bir LMS’de çok önemlidir.

Mobil uyumlu e-Öğrenimlerin artan popülaritesi, kullanışlı olmaktan ödün vermeden herhangi bir cihaz ve platformda tek bir çevrimiçi kursun görüntülenmesi için kapıları açan duyarlı bir tasarım ihtiyacını beraberinde getirir. Eğitimde esnekliğin çeşitli faydaları vardır; ancak bunlar içinde en önemlisi artış gösteren eğitim etkinliğidir.

Mobil LMS, hibrit ve evden çalışma modelleri içinde çok uygundur. Çevrimdışı Öğrenme desteğine sahip uygulama tabanlı bir mL öğrenme platformu, her zaman, her yerde öğrenme sağlarken değerli zamandan tasarruf sağlayabilir.

2-Kullanıcı Dostu

Özellikle şirkete yeni kayılan çalışanlar için bazı şeyler çok komplike gelebilir. Sizin bir işveren olarak görevinizi bunun önüne geçmektir. Bir LMS,  yeni çalışanların şirketin sistemini doğru bir şekilde öğrenmesine yardımcı olmalıdır. Kullanıcı dostu bir kullanıcı arayüzüne sahip olan LMS, çalışanların ilk iş günlerinden başlayarak verimli çalışmalarına yardımcı olur.

Yeni çalışanlar için LMS, şirket içi kurulacak olan ilk bağlantıdır. Bu nedenle, şirketin geleceğine ve kendi pozisyonlarına mümkün olan en olumlu şekilde göz atmalarının sağlanması çok önemlidir.

3-Multimedya Eğitim Formatları

Videolar, etkileşimli e-Öğrenim, belgeler, sunumlar ve skeçli anlatımlar dâhil olmak üzere çeşitli multimedya formatları, sürükleyici bir çevrimiçi eğitimin hayati bileşenleridir.

4-Sosyal / Yaygın Öğrenme

Resmi eğitimler işe yeni giren bir çalışan için kritik bir öneme sahiptir; ancak Sosyal Medya ve Bilgi İşbirliği araçları da asla küçümsenmemelidir. Sosyal Öğrenme, öğrencilerin ağ kurabilecekleri, paylaşabilecekleri, işbirliği yapabilecekleri, fikir bilgi alışverişinde bulunabilecekleri ve görevlerin, rollerin ve yapılandırılmış eğitim programlarının sınırlarının ötesine geçerek sorunları çözebilecekleri ihtiyaç duyulan gayri resmi öğrenme ortamını yaratır.

Sosyal öğrenme, eğitimi alan kişiye akranlarıyla iletişime geçmesine ve onlardan bir şeyler öğrenmesine yardımcı olduğundan, çalışan işe alıştırma sürecinde önemli bir rol oynar.

5-Çevrimiçi İçerik Pazarı ile Hazır Entegrasyon

Bir LMS, çevrimiçi özelliklerle kolayca entegre olabilmelidir. Bir öğrenci ve kuruluş açısından, çevrimiçi özelliklere adapte olabilen LMS, kurum içi/şirkete ait olan şeylerin ötesinde, geniş bir öğrenme havuzuna kapı açtığı için büyük bir avantaj sağlar.

6-Yapılandırılabilirlik

İşe alım süreçlerinin büyük bir kısmını, çalışanların şirket kültürüyle tanışmaları kapsar. Doğru tanıtımı yapmak için şirketin kurumsal kimliğini yansıtan ve şirketin imajı hakkında fikir veren bir LMS’den daha iyi bir şey yoktur.

Bu amaçla, bir LMS, şirketin logosunun ve afiş resimlerinin yüklenmesine izin verirken aynı zamanda şirketin markasıyla uyumlu renk temasını ve yazı tipini seçmelidir. Kısacası, yeni öğrenenler LMS’yi şirket markasının bir uzantısı olarak deneyimleyebilmelidir.

7-Öğrenme Yolları

Müfredat özelliği, öğrencinin öğrenme yolunu tanımlamanın harika bir yoludur. Belirli bir müfredatın içinde yer alan eğitim içerikleri, öncelik/bilgi akışı sırasına göre sıralama ve müfredatın kendisinin görünürlüğünü (önceden belirlenmiş başlangıç ​​tarihine dayalı olarak) yönetme becerisine sahip olur.

8-YBS ve Raporlama

YBS ve Raporlama gibi özelliklere sahip olan bir LMS, eğitim programının öğrenciler için ne kadar etkili olduğu ve stratejinin belirlenmiş öğrenme amaçlarını ve hedeflerini ne kadar iyi karşıladığı konusunda derin bilgiler sunar.

Raporlama verilerinin bir diğer avantajı, kimin hangi alanlarda mükemmel olduğunu ve hangi alanda daha fazla odaklanmaya ihtiyaç duyduğunu görmenize izin verdiği için daha iyi öğretim sistemlerini desteklemenizi sağlar. Bir LMS’nin başarılarını takip etmek, istenen performans parametreleri hakkında veri sağlayan YBS ve Raporlama özelliği aracılığıyla mümkündür.

Sonuç

Pandeminin yarattığı değişimlere ayak uydurmak için hem eski hem de yeni çalışanları zorluklara karşı hazır tutmanız gerekir. Çalışan yerleştirme programları, yeni işe alınanların kuruluşla olan ilişkisinin tanımlamanıza yardımcı olur. Unutmayın, bu çok önemli bir izlenimdir. Bir LMS, bu deneyimi gerçekten ilgi çekici ve öğrenme merkezli hale getirmeye büyük katkıda bulunur.